Ottaisitko sinä hallitusvastuun tai toimitusjohtajan vastuut yrityksessä, jonka taloudellista tilaa et tunne?

Jaa sosiaalisessa mediassa

Tänä päivänä uutisoitiin erään Pohjois-Pohjanmaalaistaustaisen konsernin vaikeuksista hoitaa vastuitaan. ”Valtionkonttorin, Nordean ja Osuuspankin velkasaatavat nousevat ainakin yli 15 miljoonaan kertoi HS artikkelissaan. Toimitusjohtaja on ollut aikaisemmin yrityksen maajohtaja ja sanoo, että ei aloittaessaan tiennyt kaikista lainoista jatkaa HS artikkelissaan.” https://www.hs.fi/talous/art-2000008311615.html?share=b6b7e6b98e832ec30dac7a87e0a94ccf

Mikä on yrityksen vastuu hakuprosessissa kertoa taloudellisesta tilastaan ja myös muista tehtävän hoitamisen kannalta merkittävistä asioista?

Hakuprosessi perustuu avoimuuteen, rehellisyyteen ja läpinäkyvyyteen koko prosessin ajan, mutta myös sen jälkeen. Työntekijä on usein valmis ottamaan haastavankin tehtävän vastaan, kunhan tietää lähtökohdat ja luotettavan arvion tulevaisuudesta, mihin yhtiötä ollaan viemässä. Toimitusjohtajalle yleensä maksetaan kunnon korvaus työstään, mutta hallitustehtävissä palkkiot ovat usein aika pieniä, eivätkä vastaa sitä riskiä ja vastuuta, minkä hallituksen jäsen ottaa lupautuessaan tehtävään. Varsinkin, jos ei tiedä, mihin on menossa!

Minusta nykyaikainen yritys kertoo avoimesti kaikista tehtävän kannalta merkittävistä asioista. Eikä kukaan kiellä kysymästä ja vaatimasta tietoa hakuprosessin aikana. Nykyaikainen huippuammattilainen ei hyppää pää edellä tuntemattomaan virtaan!

Jos tavoitteena on saada pitkäaikaisia ja kyvykkäitä henkilöitä hoitamaan vaativia tehtäviä, niin yrityksestä kerrotaan hakuprosessin aikana kaikki hyvät ja vähemmän hyvät asiat karvoineen päivineen. Kuka haluaa itselleen tällaisen yllätyksen, joka edellä mainitussa HS:n artikkelissa yrityksen toimitusjohtaja kohtasi – ei kukaan. Toki voidaan myös kysyä eikö toimitusjohtajan velvollisuus olisi ollut ottaa asioista selvää ja hoitaa tilinpäätökset kuntoon? Aina voi paeta tietämättömyyden taakse….

Jotta tällaista tilannetta ei pääsisi käymään missään johtajatason haussa, niin Patriossa on otettu käyttöön TEASER, jossa avataan yrityksen strategiaa, visiota tulevasta, tilinpäätöstä ja tasetta kolmelta viimeiseltä tilikaudelta ja myös ennuste kuluvalle. Avataan myös organisaatiota, yrityksen menestystekijöitä ja haasteita unohtamatta johtamistapaa ja kulttuuria. Paneudutaan myös siihen, mitä tehtävään valittavalta odotetaan, millaiset organisatoriset, operatiiviset ja taloudelliset tavoitteet valittavalle asetetaan. Tämä kaikki tietenkin normaalin profiilin määrittelyn lisäksi ja kirjallisena.

Tehtävät voivat olla haasteellisia ja yrityksen tilakin voi olla haasteellinen, mutta niistä selvitään, kun koko organisaatio soutaa samaan – tiedossa olevaan – suuntaan. Hevosmiesten tietotoimistossa Esson baarissa asuu suurin viisaus, mutta sieltä ei ole kiva kuulla yritystä koskevia asioita, joista ko. yrityksen henkilöstöllä ei ole ollut aavistustakaan. Tiedottaminen on vaikea asia, jonka hoitaminen pitää oikeasti vastuuttaa ja antaa kyvykkäälle henkilölle hoidettavaksi. Ko artikkelin tapauksessa omistaja ei kommentoi eikä vastaa viesteihin – aiheuttaa lisää tuskaa ja myllerrystä yhtiön ja sen organisaation ympärille! Jaksamista heille!

Liputetaan yhdessä avoimuudelle, rehellisyydelle ja läpinäkyvyydelle!

Hyvää syksyä ja tulkoon myrsky, joka vie lehdet mennessään….

Kirjoittaja on Jari Luoma, Executive Headhunter Patrio Oy Ab:ssä.

Photo by Nik

avoimiapaikkoja

Innostuin itsekin kirjoittamaan muutaman sanan myyntityön merkityksestä omalle ja yrityksen hyvinvoinnille. Olen ollut aina asiakasrajapinnassa hyvin vahvasti kiinni tehtävästäni riippumatta.

Lue lisää »
avoimiapaikkoja

Headhunterin soitto tulee usein puskista, yllätyksenä. ”Minulla olisi sinun profiiliin sopiva, mielenkiintoinen tehtävä avoinna – voidaanko keskustella lisää?” Hyvin usein

Lue lisää »